Φιλαρμονική Αργοστολίου «Διονύσιος Λαυράγκας»
-

Η Φιλαρμονική του Δήμου Αργοστολίου ιδρύθηκε το 1983 απ’ τον τότε δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Καλαφάτη μετά από την έντονη ανάγκη που υπήρχε τότε στο Αργοστόλι για μια νέα μουσική πρόταση από μια Φιλαρμονική που με σεβασμό στον πολιτισμό και την παράδοση, θα έκανε το επόμενο βήμα.

Πρώτος Αρχιμουσικός της ήταν ο Γιάννης Σκορδίλης με υπαρχιμουσικό το Νικήτα Μουστάκα. Στη συνέχεια στη σχολή Αρχιμουσικοί διατέλεσαν οι: Διονύσης Φραγκόπουλος, Δημήτρης Αμπατζής και ο Μάκης Αποστολάτος, ενώ υπαρχιμουσικοί διατέλεσαν ο Διονύσης Παγουλάτος και ο Μάκης Παυλάτος. Από το 2005 μέχρι και σήμερα Αρχιμουσικός είναι ο Βασίλης Περλικίδης.

Η Δημοτική Φιλαρμονική από την ίδρυσή της έχει δώσει νέα πνοή στα πολιτιστικά δρώμενα  της Κεφαλονιάς γενικότερα, ενώ υπήρξε και άξιος εκπρόσωπος εκτός Κεφαλονιάς αποσπώντας πάντα τα καλύτερα σχόλια για την απόδοσή της. Συμμετέχει εκπροσωπώντας το Δήμο σε όλες τις εθνικές και τοπικές εορτές και επετείους και φυσικά σε όλες τις εκδηλώσεις τις τοπικής μας εκκλησίας.

Εκτός όμως από τις πάγιες αυτές εμφανίσεις, διοργανώνει και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (συναυλίες, περατζάδες) με σκοπό την ανάδειξη του επτανησιακού πολιτισμού τη διάδοση αλλά και τη συνέχισή του. Διαθέτει πλούσιο αρχείο από στρατιωτικά και θρησκευτικά εμβατήρια δίνοντας ένα ξεχωριστό επτανησιακό χρώμα στις παρελάσεις και ειδικότερα στις λιτανείες.
Από το 2011 στον ενιαίο πλέον δήμο Κεφαλονιάς , πήρε το όνομα του  μεγάλου Κεφαλονίτη μουσουργού και δημιουργού του Ελληνικού Μελοδράματος Διονυσίου Λαυράγκα, μετονομάστηκε σε Φιλαρμονική Αργοστολίου «Διονύσιος Λαυράγκας» και αποτελεί τμήμα της Κοινωφελούς Επιχ/σης Δήμου Κεφαλονιάς (Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ).

Πληροφορίες
Τοποθεσία
Φωτογραφίες